IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

nieuws

NEREUS WINT DE VARSITY!

5 april 2018 16:05 | Charlotte de Groot | gewijzigd: 11 april 2018 12:18 | Charlotte de Groot

Afgelopen zondag 8 april hebben de Dames vier en de Oude vier de 135ste Varsity op het Amsterdam-Rijnkanaal gewonnen.

Na weken van voorbereiding kunnen we met trots vertellen dat we voor de tweede keer op de rij zowel de Dames en de Oude vier hebben gewonnen! Hoewel er al maanden door roeiend Nederland rond galmden dat er bij USR Triton een goede Oude vier zou zijn, die gebrand waren om te winnen na 50 keer verlies, waren ze tijdens de finale niet opgewassen tegen de door Diederik Simon democratisch opgestelde Oude vier. Bij de Novembervieren was de Oude vier van Nereus nog geen haar van wat het afgelopen zondag was op het Amsterdams Rijnkanaal in Houten. Het water was zoals altijd rommelig en er werden zelfs een paar mishalen gemaakt, maar ook dit jaar was het onze Oude vier die vanaf de start het beste was. Na 3000 meter in een tijd van 9:45;05 lag de gehele vereniging, gehuld in niets minder dan een das of een bordeaux rood lingerie setje, in het water om samen met hen de overwinning te vieren!

Ongeveer een uur eerder waren het Veronique Meester, Karien Robbers, Olivia van Rooijen en Ilse Paulis die met een riante voorsprong als eerste over de finish kwamen. De Dames vier met daarin zowel een Wereld kampioen als een Olympisch kampioen waren al lange tijd torenhoge favoriet en wisten na de winst van vorig jaar ook dit jaar deze favoriete rol waar te maken. Voor het tweede hoofdnummer op de Varsity een goede motivatie om ook vanuit de andere verenigingen met hun beste roeisters ten strijden te trede volgend jaar en de Nereus dames het vuur aan de schenen te leggen! Zoals traditie getrouw bij de Varsity wordt er gezwommen bij winst, vorig jaar werd dit nog te gevaarlijk gevonden. Gender neutraal staat gelukkig ook bij de varsity commissie hoog in het vaandel, want nadat de Dames vier over de finish kwam lagen er al een 5-tal vrouwen in het water om de dames zo snel mogelijk te feliciteren. Laten we deze nieuwe traditie voort zetten en zorgen dat we ook volgend jaar met meer mensen zwemmen, meer roze confetti knallen en we meer roze koeken eten!

Zeker goed om te noemen is dat naast winst voor beide hoofdnummers Nereus nog 3 blikken werden behaald. Bij de eerstejaars roeiers is het de Jonge Acht weer gelukt om als eerste over de finish te komen, lange tijd was het niet duidelijk omdat er een protest was vanuit één van de boten, maar stuur Carien Upmeijer wist het hoofd koel te houden en de acht goed door het moeilijke water op het kanaal te sturen. De Jonge Dames Acht werd na een goede race tweede achter Gyas, ze klimmen hierdoor in het klassement. De Jonge Lichte Acht heeft ook weer laten zien dat ze bij de top van het klassement horen, zij werden 3de. Helaas was de Jonge Lichte Dames Vier te laat aan de start en mochten ze niet van start gaan. Zij zullen op de Skollcup gaan laten zien dat ook zij goed aan het 2km begonnen zijn.

Blik werd er ook getrokken in het HG4+ veld. Nadat de mannen allemaal (er werd door 3 Nereus ploegen gestart) al vroeg in de ochtend naar Houten waren vertrokken, werd de voorwedstrijd geschrapt door een terugtrekking. Na een training sessie ging de groep naar de ouders van coach Lorenzo van Velzen om voor te bereiden voor de finale. Deze voorbereiding bleek te juiste, de misschien wel toekomstige Oude Vier winnaars wonnen het HG4+ veld overtuigend. De twee andere Nereus ploegen werden 3de en 6de. Daarnaast waren er veel tweede plekken; voor Freek Temming werd na een goede eindsprint een helaas net tweede plek behaald in het HG1x veld, voor de LHG4+, LHG2x en HE2+ velden ook een tweede plek.

S’ Avonds werd er onder luid vreugde geschal de tocht naar NIA ingezet. In grote getalen waren Nereïden naar Amsterdam Centraal gekomen om daar samen de overwinnaars op te wachten en gezamenlijk het feest tot in de late uurtjes voort te zetten bij NIA.

Nereus wint de Varsity! Ioe Hikemelaya!

Na het Varsity diner waarbij het lichaam en de geest zijn gesterkt door middel van een voedzame maaltijd, de mooie verhalen van onder meer praeses tabulae Peter van Schie en de botendoop van de C.M. Vink, is het komende zondag dan eindelijk zover.

Voordat de twee hoofdnummers, de Dames Vier en Oude Vier, aan de start zullen verschijnen en de boegpuntjes van respectievelijk de C.M. Vink en de R. Stokvis als eerste over de finish zullen varen, is het tijd voor de eerste twee kilometerwedstrijd voor de eerstejaars. Op het immer onstuimige roeiwater van het Amsterdam-Rijnkanaal zullen zij hun eerste Varsity roeien. De ouderejaars zullen voornamelijk in viertjes en tweetjes starten.

Vooralsnog starten de Dames vier en de Oude vier om respectievelijk 12:20 en 12:10 een voorwedstrijd, waarna de dames om 16:20 een finale zullen varen. Na de huldiging van de Dames vier, zal om 17:00 de strijd om de Oude vier van start gaan en zullen de mannen op het 3km lange Amsterdams Rijnkanaal strijden om de winst.

Oude Vier en Dames Vier
Website organisatie
Voorlopig tijdschema
LET OP: vrijdagavond bij de loting worden er vaak nog dingen omgegooid.

Veld Naam Uitslag
Oude Vier Nelson Ritsema BLIK
Dames Vier Veronique Meester BLIK
Jonge Acht Jan Boon BLIK
Lichte Acht Nando Schröder 3de
Dames Acht Marjolein Scholtens 2de
Lichte Dames Vier Babette den Houting -
HE 2+ Jeroen Walchenbach 2de
LHE 4- Thijs van Haaps BLIK
HG 4+ Niels Euser 3de
HG 4+ Quintes Poortvliet 6de
HG 4+ Jeroen Walchenbach BLIK
HG 1x Freek Temming 2de
LHG 4+ Maciek Mika 2de
LHG 2x Willem Buist 2de

Reacties (0)

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »