IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

nieuws

Henley Royal Regatta

3 juli 2018 23:50 | Charlotte de Groot | gewijzigd: 11 juli 2018 11:07 | Charlotte de Groot

Alle drie de ploegen voor de zaterdag uitgeschakeld op Henley Royal Regatta.

Dinsdag ochtend vertrok het voltallige bestuur naar Engeland om een van de mooiste weken van het jaar te beleven. Iedereen was er klaar voor, de mannen al ondergebracht bij Jo Lowe, die ook dit jaar weer met veel plezier de mannen heeft ontvangen, de boten gearriveerd en de vrouwen nog onderweg na een drukke week van kwalificatie.

De week begon woensdag met de Temple Challenge Cup. De mannen moesten in een Nederlands onderonsje direct tegen Proteus Eretes in Delft. Bijna het hele jaar waren ze deze ploeg al voorgebleven, toch was er voldoende spanning aanwezig. Deze spanning bleek onnodig, na een snelle start wist de acht direct een gat te slaan met de acht van Proteus en zonder veel problemen als eerste over de finish te komen. De dag daarna zou een gemakkelijkere ploeg volgen en dit bleek op de eindstreep, de mannen wonnen overtuigend van Nottingham University en konden enigszins kracht sparen voor vrijdag.

Vrijdag werd er tegen Washington University geloot, een ploeg die in de voorrondes al goede zaken had gedaan en sterk roeien liet zien. De race starten voor de Temple acht in een voorsprong van bijna een lengte, helaas kwam Washington halverwege hard opzetten en konden de mannen onder leiding van Diederik Simon niet mee. Ze verloren met 2 1/2 lengte van Washington University, die in de finale ook won van de titel verdedigers Oxford Brookes. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de veranderingen in de reglementen omtrent de studentenvelden, niet alleen eerstejaars Amerikaanse achten mogen meedoen, ook ouderejaars. In het intermediate event, Ladies Plate Challenge Plate, werd in een zelfde tijd gewonnen door Oxford Brookes.

Bij de Prince Albert Challenge Cup verliet het toernooi helaas anders dan vooraf gehoopt. In de eerste ronde verloor de 4+ van Galway, Ireland. Halverwege de race lagen de mannen van Nereus nog een lengte voor op de vier van Galway, maar in een rommelig slotstuk konden ze deze voorsprong niet vasthouden, met een canvas achter Galway kwamen ze over de finish.

De eerste volledige vrouwenacht die aan de start lag van de Remenham Challenge Cup, moest op vrijdag heen en weer reizen om de kwalificatie te varen. Deze kwalificatie werd behaald en kregen ze een bye voor de eerste ronde op woensdag waardoor ze direct vrijdag tegen Yale University aan de start lagen. Ook hier werd er hard gestart en hadden de dames direct ongeveer een bootlengte voorsprong op de Amerikaanse acht. Dit bleek echter niet voldoende, de gehele race konden Yale blijven aanhaken en hadden ze in de laatste paar honderd meter een betere eindsprint. De dames kwamen volledig uitgeput en verslagen het water af, hoewel ze zo dichtbij waren is het niet gelukt een volgende ronde te behalen. De eerste stap is gezet, komende jaren zal deze ervaring erg waardevol zijn!

Vrijdag hebben we de avond met iedereen afgesloten bij Robert Bolier en familie, erg veel dank! Met een tot in de puntjes verzorgde barbecue en genoeg te drinken hebben de roeiers, coaches, senaat en het bestuur het wedstrijdjaar gevierd en het weekend ingeluid. Na een lang weekend stond uiteindelijk ook bijna iedereen weer op de uittraining in Amsterdam, wat blijk geeft aan de mooie week die we met elkaar hebben gehad.
Eerdere berichtgeving: Henley Royal Regatta is een jaarlijks sportevenement binnen het roeien op de Theems, verzorgd door de Stewarts en georganiseerd in Henley-on-Thames in Engeland. Het is een traditionele Engelse roeiregatta en een van de oudste roeiwedstrijden ter wereld. Doordat deze wedstrijd al bestond voordat er een (inter)nationale roeiorganisaties ontstonden was de Henley Royal Regatta tot halverwege de 20e eeuw het officieuze wereldkampioenschap en de grootste internationale wedstrijd. Het winnen van de Regatta is nog steeds een prestige-kwestie. De regatta duurt vijf dagen van woensdag tot en met zondag. De wedstrijd is een knock-out competitie over 1 mijl en 550 yards (2112 m).

Dit jaar zullen er drie ploegen aan de start liggen. Voor het eerst in de geschiedenis zal er naast de mannen ploegen ook een voltallige vrouwen ploeg mee doen. Deze dames zullen starten in de Remenham Challenge Cup, op slag Karien Robbers, daarna Miriam Visser, Anne-Eva Petersen, Lisa Goossens, Kim Janssen, Floor Davids, Hijleke Nauta, Martine van den Boomgaard en met stuur Dieuwke Fetter. Boudewijn van Opstal is coach van de ploeg.

De Mannenacht start in de Temple Challenge Cup. Slagman Koen van den Herik en daarna Thomas van Olderen, Tom Plusjé, Jeroen Walchenbach, Daan van der Linden, Floris Loeffen, Thijs van Haaps, Pieter van der Brink en stuur Amihan de Boer.
Ze zullen het in de eerste wedstrijd op woensdag opnemen tegen Proteus. Ze worden gecoacht door Diederik Simon

De Mannenvier-met start de Prince Albert Challenge Cup. Slagman Niels Euser met daarachter Joost van Lonkhuyzen, Lucas Bollen, Sven Guijt en met stuur Chaheed Chekhchar. Ze zullen het woensdag opnemen tegen N.U.I. GALWAY uit Ierland. Ze worden gecoacht door Lorenzo van Velzen en Ian de Wolf.

Veld …………… Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
M8+ The Temple Challenge Cup Win 2 1/4 lenght (Proteus Eretes) Win 1 2/3 lenght (Nottingham University) Loss 2 1/2 lenght (Washington University) Washington beat Oxford Brooks
M4+ The Prince Albert Challenge Cup Loss canvas (Galway Ireland) Imperial College beat Goldy boat club
W8+ The Remenham Challenge Cup Loss 3/4 lenght (Yale University) Australia beat Leander/ University of London

Race programma
Tijdschema
Live results

Reacties (0)

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »