IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

wedstrijdroeien

Brons voor Van Rooijen op WU23

10 juli 2009 18:25 | Tim Bouwmeester | gewijzigd: 1 september 2009 14:48 | Julius van Manen

In een spannende race legde Olivia van Rooijen in de twee-zonder beslag op de bronzen medaille op het SB-WK. De lichte mannen vier-zonder werd vierde evenals de lichte dames dubbel-vier

Verslag

Olivia van Rooijen bekroonde samen met haar partner Wianka van Dorp een prachtig seizoen met de bronzen medaille op het WK onder de 23 jaar. Na vorig jaar een zilveren plak te hebben gewonnen in de vier-zonder (met Van Dorp (De Maas) en Van Schaardenburg en Van Dijk (beiden Nereus)) roeide zij dit seizoen naar tal van overwinningen. In de finale lag het tweetal tot de 1000 meter aan de leiding, maar moest toen toekijken hoe de regerend wereldkampioenen uit Roemenië er vandoor gingen. Op de streep stak de Duitse twee nog net hun boegbal voor die van de Nederlandsen.

Kirsten Wielaard, eveneens bezig aan een sterk seizoen in de skiff, roeide in de herkansing soeverein naar een eerste plek en plaatste zich voor de halve finale. Daarin kwam ze een plek tekort voor de A-finale. In de B-finale roeide ze naar de vierde plaats.

De lichte mannen vier-zonder, met Steven van Dooren, roeide voor het veld uit in de herkansing, met een plaats in de halve finale als gevolg. In die halve finale werd het kwartet tweede en plaatste zich voor de finale. Hierin voeren zij naar de vierde plaats. Van Dooren roeide vorig jaar ook al in de lichte vier-zonder en eindigde toen op de zevende plaats.

De lichte dames dubbel-vier, met een volledige Nereus bemanning, roeide zich via een tweede plaats in de herkansing naar de A-finale. Dit nummer beleefde tijdens dit WK zijn primeur. De ploeg met Lieve Leijssen, Lisa Wörner, Amber van Zomeren en Sofie Valk deed een verwoede poging zich de eerste wereldkampioenen in dit nummer te noemen, maar zagen hun strijd beloond worden met een vierde plaats.

De dames vier-zonder, met aan boord Swana van Schaardenburg en Jolijn Remmelink, streed zaterdag in de B-finale. Na een derde plek in de herkansing vielen zijn buiten de boot voor de A-finale. In die kleine finale roeiden zij zeer overtuigend naar de winst en maakten zij duidelijk dat een plek in de finale zeker niet onhaalbaar was geweest.

Philip van de Linde (BM4x), uitkomend in de dubbel-vier, stelde een plek in de halve finale veilig door in de heat als tweede eindigen. Dit kon hij vervolgens niet herhalen en werd vierde in de halve finale, waarin de winnaar het SB-wereldrecord verbeterde. Van de Linde sloot het toernooi af met een 3e plaats in de B-finale.

In de zware vier-met-stuurman, namen drie Nereïden plaats. Zij hadden een plaats in de finale binnen handbereik, maar kwamen in de herkansing 0,4 seconden tekort. Overtuigd van eigen kunnen voeren Ruben Knab, Bob van Velsen en Frank van der Ploeg naar winst in de B-finale. Tijdens een windhoos op donderdag werd een botenstelling 15 meter verplaatst (zie NLroei). Hierop lagen acht van de tien gestuurde vieren; de Nederlandse boot (Nereus) werd gelukkig gespaard.

Geselecteerde Nereïden

Maar liefst dertien Nereïden zijn afgereisd naar het Tsjechische Racice voor de Wereldkampioenschappen onder de 23 jaar. Net als vorig jaar is de ASR hiermee hofleverancier van de equipe. Niet alleen op het water, ook aan de kant wordt een aardige duit in het zakje gedaan met een viertal coaches, waaronder de bondscoach Coen Eggenkamp zelf. Hij heeft de volgende Nereïden geselecteerd:

Boottype Roeier(s) Coach(es)
BW2- Olivia van Rooijen Witteveen
BW1x Kirsten Wielaard Eggenkamp
BLW4x Lieve Leijssen, Lisa Wörner, Amber van Zomeren, Sofie Valk Eggenkamp, v. Gool
BW4- Swana van Schaardenburg, Jolijn Remmelink
BM4x Philip van de Linde Klerks
BM4+ Frank van der Ploeg, Ruben Knab, Bob van Velsen v. Gool
BLM4- Steven van Dooren

Uitslagen

Boottype Heat Herkansing Halve finale Finale
BW2- 2e (1-2->FA) BRONS
BW1x 5e (1-2->SA/B) 1e (1-3->SA/B) 4e (SA/B) 4e (FB)
BLW4x 3e (1-2->FA) 2e (1-2->FA) 4e
BW4- 4e (1-2->FA) 3e (1-2->FA) 1e (FB)
BM4x 2e (1-2->SA/B) 4e (SA/B) 3e (FB)
BM4+ 3e (1-2->FA) 3e (1-2->FA)* 1e (FB)
BLM4- 3e (1-2->SA/B) 1e (1-2->SA/B) 2e (SA/B) 4e

* World Rowing: "The repechage of the BM4+, Race No. 66, and the repechage of the BW8+, Race 97, have been re-scheduled due to damage to a number of the boats involved during a storm on Thursday afternoon. These races will now take place on Saturday 25 July."

Wedstrijdinformatie

- Website WK-U23
- Tijdschema
- Live Race Viewer
- Uitslagen

Berichtgeving

- Persbericht KNRB | .pdf
- NLroei 1 | 2 | 3 | 4 | 5
- KNRB 1 | 2 | 3 | 4
- WorldRowing 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8
- Foto's NLroei vrijdag | zaterdag | zondag

Reacties (17)

Actueel

Er zijn geen actuele berichten

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »