-
Geen vaarverbod
- Login met IOE
Het huidige botenhuis is de derde in een succesreeks van een steeds groeiende vereniging. Na de oprichting van Nereus op 10 december 1885 werd reeds 1 juli 1886 het eerste, door de heer Ingehohl gebouwde botenhuis geopend aan de Amsteldijk. Gelegen aan de Amstel te midden van de Govert Flinck- en de 2e Jan Steenstraat, herbergde het Nereus; eerste twee boten, een kleedkamer en het woonhuis voor de bootsman Hendrik ten Oever.
Toen in 1894 de eerste Acht werd aangeschaft (een 2e hands Engelse Acht, de St. Mary of Winton), paste deze niet in de loods. De bootsman heeft een gat door de muur van de kleedkamer gemaakt voor de punt van het schip. Eind 1893 is Nereus zo gegroeid, dat men het materiaal niet meer kan bergen en soms zelfs ergens anders onder moet brengen. Conclusie; er dient een groter botenhuis te komen. Na aandragen van drie ontwerpen door de bouwcommissie duurt het echter drie jaar voordat het startsein gegeven kan worden. Uiteindelijk valt de keuze op het ontwerp van de architecten A.J. Joling en W.G. Welsing ter hoogte van de toenmalige boerderij Amstelstroom. Frederik de Bruin is de aannemer en 1 augustus 1898 is de officiele oplevering van het drijvende pand met grote botenloods, kleedkamer, douches, bestuurskamer, waranda en een woongedeelte voor de bootsman. Het oude botenhuis werd verkocht aan Het Spaarne, alwaar het nog tot 1908 dienst deed.
Enkele jaren later bleek dat er behoefte was aan meer ruimte, waardoor er 10 september 1915 de bovenbouw officieel in gebruik werd genomen. Echter, in 1923 was er wederom gebrek aan ruimte waardoor er een aparte wherry-loods werd aangebouwd door de gebroeders Zonsveld. Uiteindelijk werd in 1924 de loods geopend door Mr. E. van Waveren.
Aan het einde van de 2e wereldoorlog diende het botenhuis afgebroken te worden in verband met de verdediging van de stad door de Duitsers. Allerlei pogingen tot spijt bleek het niet mogelijk het botenhuis te laten staan, waardoor het na 10 februari volledig werd afgebroken. De inventaris, boekhouding en overwinningslijsten werden bij leden ondergebracht. Na het einde van de oorlog zit Nereus wegens financiële redenen nog jarenlang zonder botenhuis; de boten zijn her en der in Amsterdam gestald. Echter, begin jaren ’50 worden er met name door hulp van Oud-Nereus plannen gemaakt voor de bouw van een nieuw botenhuis. Architect Van der Linden tekent verschillende ontwerpen, maar uiteindelijk zal worden gekozen voor een ontwerp, waarvoor men zelfs de vrouw van wijlen meester-architect Berlage consulteerde.
Uiteindelijk gaat in augustus 1952 de eerste paal de grond in. Op 9 mei 1953 opent burgemeester d’Ailly van Amsterdam het botenhuis waarmee de beperkingen van de jaren na de oorlog tot het verleden behoren.
Aan het gebouw wordt regelmatig gesleuteld. Aanvankelijk neemt de woning het hele deel aan de kant van de Berlagebrug in, inclusief het balkon. Vanaf het moment dat de woning beheerd wordt door een student, kan de vrijgekomen ruimte worden benut met een ruime bestuurskamer.
In 1994 volgt de eerste grote verbouwing. Aan de straatkant wordt een extra loods gebouwd. De bovenbouw is dan alleen nog te bereiken via een interne trap in de loods. Dit kost onnodig veel ruimte en daarom wordt er een stalen buitentrap aangelegd.
Met de aanbouw van de derde loods in 1994 ontstaat er een enorm balkon aan de straatkant. Op de plek van dit balkon verrijst in 2001 een krachthonk, dat moet beantwoorden aan de toegenomen eisen op trainingsgebied.
Vanwege de brandveiligheid is de stalen trap in 2013 vervangen door een betonnen trap, dit zorgt ook meteen voor een entrée die Nereus waardig is.
Tot slot is er in 2016 een grote verbouwing geweest die zich voornamelijk op het sanitair heeft gericht. De WC’s en kleedkamers zijn volledig opnieuw ingericht. Daarvoor moest er wat ruimte vrijgemaakt door wat kantoorruimte op te offeren. Op deze manier kunnen de ruimere kleedkamers zich weer meten met de gestage groei in het ledenaantal, die de laatste jaren is ingezet.
Tegenwoordig is de Oude Dame een gemeentelijk monument. En blijft het genieten van de prachtige locatie aan de Amstel in de mooiste stad die het land te bieden heeft.