Oudste Nereïd en Lid van Verdienste Kees Dikken op 103-jarige leeftijd overleden

Het droevige nieuws heeft ons bereikt dat Oud Nereïd, Lid van Verdienste en verzetsstrijder Kees Dikken vrijdagochtend 17 november is overleden. Hij roeide 33 jaar bij Nereus en vanaf de jaren zestig tot zijn overlijden bij Roeivereniging Naarden. Kees Dikken is een begrip in de roeiwereld. Hij werd begin deze maand vanwege zijn grote verdiensten voor de samenleving door koning Willem-Alexander benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Kees Dikken studeerde economie aan de UvA en was lid van het studentencorps toen hij in 1937 begon met roeien bij Nereus. Hij werd al snel een succesvolle wedstrijdroeier en behaalde verschillende overwinningen maar de oorlog gooide later roet in het eten.

Toen de Duitsers het Nereusgebouw aan de Amstel wilden afbreken, wist Kees Dikken samen met een aantal andere roeiers een deel van de vloot in veiligheid te brengen door de boten te verbergen in loodsen in Zaandam. Door deze actie is een deel van de Nereusvloot ongeschonden de oorlog doorgekomen. Later raakte Kees Dikken via vrienden bij zijn corpsdispuut Viator betrokken bij het ondergrondse studentenverzet, hetgeen maar ternauwernood goed afliep.

Na de oorlog nam Kees Dikken zitting in het bestuur van Nereus en heeft hij nog jarenlang met zijn ploeggenoten in een vierzonder geroeid. De boot was vernoemd naar de stuurman van de ploeg, de stuurman was na de oorlog niet meer teruggekomen.

In de jaren zestig werd Kees Dikken lid bij Roeivereniging Naarden en heeft hij tot op 88-jarige leeftijd geroeid. Ook was hij de laatste ruim 25 jaar op die vereniging nog wekelijks te vinden als stelmeester.

Met het overlijden van Kees Dikken hebben we een zeer bijzonder Nereïd verloren. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en andere nabestaanden.

DutchEnglish