4x Goud en 5x zilver voor Nereïden op het WK roeien in Belgrado

De afgelopen Wereldkampioenschappen te Belgrado waren voor de onder nationale kleuren uitkomende Nereïden een daverend succes. In totaal zijn er negen van onze toppers met een stuk eremetaal teruggekeerd naar de A.S.R. Verspreid over vijf verschillende boottypes laat Nereus zien dat haar atleten van alle markten thuis zijn. In een grote of kleine boot, met één of twee riemen in de hand. Het maakt geen enkel verschil; Nereus wint op het internationale water. 

De onmiskenbare held van het gehele toernooi is Karolien Florijn, wie maar liefst viermaal duidelijk heeft gemaakt dat zij beter en sterker is dan iedereen die zich aan haar heeft durven wagen. Met sprankelende hoop kijken wij uit naar volgende zomer, waarin iedere ongelukkige ziel die zich in een race met Karolien bevindt, zal moeten toekennen dat een tweede plaats voor hen het hoogst haalbare zal zijn.

Een overweldigend staaltje roeien werd ook neergezet door Tone Wieten en Finn Florijn in de mannen dubbelvier. Ook zij kenden het hele toernooi geen enkele vorm van tegenstand en waren heer en meester op het water. Samen met Koen Metsemakers (phocas) en Lennart van Lierop (skoll) vormen zij een ijzersterke ploeg die zonder enige twijfel volgende zomer met volle handen thuis zal komen. 

Veronique Meester, vrouwen 2-

Als slagvrouw van de tweezonder was Veronique Meester op het Servische water een kracht van ontegenzeggelijke klasse. Met haar partner uit het hoge noorden wisten de ploegen in de finale geen raad tegen de lange, sterke halen waarmee Veronique de winst behaalde. 

De mannenacht, welke vier Nereïden bevatte, had enkel het nakijken naar de regerend Olympisch Kampioen. Met Mick Makker en Gert-Jan van Doorn als slagenpaar, Guus Mollee als boeg en Dieuwke Fetter als stuurvrouw belooft deze, in samenstelling nog jonge ploeg, een waar spektakel op te voeren komende zomer in Parijs.

Mick Makker, Gert-Jan van Doorn, Guus Mollee, Dieuwke Fetter, mannen 8

Bente Paulis leidde als slagvrouw van de vrouwen dubbelvier haar ploeg tot een zilveren medaille. Ook zij moest aan de Britten het onderspit delven, maar de kamp om het gouden eremetaal zal komende zomer een ware titanenstrijd worden. 

Martine Veldhuis wist in de lichte dames skiff een vierde plek te behalen. Evenals Ruben Knab en Rik Rienks, wie in de mannen vier zonder net naast het erepodium belandden. Nelson Ritsema en Abe Wiersma eindigde als negentiende in het mannen tweezonder veld. 

Naast de startende roeiers zijn er ook wat (oud-)Nereïden die een coachrol hebben bekleed voor de ploegen die in Belgrado zijn gestart. Freek Robbers en erelid Diederik Simon zijn van onvergelijkbare waarde geweest voor het Nederlands Roei Team en het succes van de afgelopen Wereld Kampioenschappen.

Leave a comment

DutchEnglish